Reklama

Kruchy jabłecznik

Kruchy jabłecznik

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób7 osób Poziom trudnościłatwe

Jak twierdzi Caroline Conran, ta gaskońska wersja jabłecznika ma tak cieniutką i delikatną kruszonkę, że miejscowi nazywają ją welonem. Tradycyjnie ciasto to wyrabiano ręcznie, ale równie dobrze można skorzystać z gotowego ciasta filo. Ten niesamowity deser zachowuje świeżość przez 1-2 dni. Można go podgrzać przed podaniem gościom.

1. Włóż kawałki jabłek do miski i polej armaniakiem. Następnie przykryj naczynie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.
2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wysmaruj okrągłą formę do pieczenia (o średnicy około 25 cm) z wyjmowanym dnem odrobiną rozpuszczonego masła. Następnie posmaruj 1 płat ciasta masłem i połóż na dnie formy. Nadmiar ciasta udrapuj po bokach. Potem posyp je łyżeczką cukru. Powtarzaj czynności z kolejnymi płatami ciasta. Układaj je po przekątnych, aż zostaną ci 4 płaty.

3. Odsącz jabłka, ale nie zbyt mocno, armaniak ma fantastyczny smak. Następnie zmieszaj je w misce z resztą cukru, ekstraktem waniliowym, skórką cytryny i rozmarynem. Przełóż jabłka do formy do pieczenia i rozprowadź je równomiernie łyżką. Potem posmaruj pozostałe płaty ciasta filo masłem i ułóż je na jabłkach. Postaraj się ułożyć je pod kątem względem siebie. Wystające brzegi ciasta udrapuj na jego powierzchni, tak by sterczały niczym pognieciona bibułka. Ciasto filo powinno pokryć całą powierzchnię deseru. W ten sposób uzyskasz leciutką, chrupiącą kruszonkę. Całość posmaruj delikatnie masłem.

4. Piecz przez 20 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Następnie przykryj je luźno folią. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 20-25 minut. Nim przełożysz ciasto na talerz, pozwól mu nieco ostygnąć. Jeśli boisz się, że ciasto zepsuje się w trakcie przenoszenia na talerz, możesz podać je w foremce.

 

Przepis: Caroline Conran

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz przepisy na ciasta z jabłkami.

Składniki

- 1 kg pysznych, złocistych jabłek, obranych ze skórki, pozbawionych gniazd, pokrojonych na ćwiartki, a następnie cienkie plastry

- 100 ml armaniaku

- 55 g niesolonego, rozpuszczonego masła

- 270 g ciasta filo (około 12 płatów)

- 115g cukru pudru i jeszcze trochę

- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub parę kropel ekstraktu z wanilii

- cienko starta skórka z 1 cytryny

- szczypta drobno posiekanego rozmarynu

Reklama
Polub nas na Facebooku