Reklama

Tarta z nadzieniem cytrynowym

Tarta z nadzieniem cytrynowym

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Jak twierdzi Jamie, w jednym kęsie tego deseru poczujesz miękkie cytrynowe nadzienie, kruchutkie ciasto i odrobinę skarmelizowanego cukru. Niebiański przysmak.

1. Aby przygotować ciasto, przesyp przez sitko mąkę i cukier puder. Następnie zacznij wgniatać w nie masło, aż otrzymasz kruszonkę. Dodaj skórkę z cytryny. Następnie stopniowo dolewaj mieszankę z jajek, aż uzyskasz gładką kulę ciasta. Obsyp ją mąką, lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Wysmaruj tłuszczem formę do tarty z wyjmowanym dnem, o średnicy 28 cm. Posyp mąką blat lub stolnicę oraz wałek. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Powinno być wielkości formy do tarty. Przełóż ciasto do formy i odetnij jego nadmiar. Przykryj je folią aluminiową i włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Zdejmij z ciasta folię spożywczą. Połóż na nie papier pergaminowy i wypełnij ryżem lub suszoną fasolą. Umieść ciasto w samym środku piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie usuń papier z fasolą i piecz ciasto przez kolejne 15 minut, aż uzyska złocisty kolor.

4. Aby przygotować nadzienie, wrzuć żółtka, jajka, cukier, nasiona wanilii, sok oraz skórkę z cytryny na patelnię o grubym dnie. Mieszaj na niewielkim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie dodaj masło. Upewnij się, że wszystko dokładnie rozmieszałeś i na dnie patelni nie zebrało się zsiadłe mleko. Gdy masa uzyska konsystencję gęstego kremu (będzie pokrywać tył łyżki), zdejmij patelnię z ognia. Odstaw masę do ostygnięcia. Następnie ubij ją jeszcze trochę i przecedź przez sitko.

5. Na małej patelni rozgnieć maliny z cukrem. Podsmażaj na średnim ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając. Maliny powinny uzyskać konsystencję dżemu.

6. Rozsmaruj krem cytrynowy po powierzchni ciasta. Następnie potrząśnij formą, żeby krem równomiernie się rozłożył. Po wierzchu rozsmaruj łyżką dżem malinowy i delikatnie nią zamieszaj tak, by otrzymać efekt mazajów, fal. Tartę należy schładzać przez około 30 minut. Jeśli chcesz, posyp tartę cukrem pudrem i skarmelizuj go przy użyciu kuchennego palnika.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

- 6 żółtek

- 5 jajek

- 270 g cukru pudru

- 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż, należy usunąć nasiona

- 250 ml soku z cytryny oraz starta skórka z cytryn

- 250 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

- 250 g malin

- 1 łyżka cukru pudru

- cukier puder do skarmelizowania (opcjonalnie)

 


Ciasto

- 500 g zwykłej mąki i jeszcze trochę

- 100 g cukru pudru

- 250 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę

- drobno starta skórka z 1 cytryny

- 2 jajka, ubite z odrobiną mleka

Reklama
Polub nas na Facebooku