Reklama

Ciasto czarny las

Ciasto czarny las

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

Być może było popularne na przyjęciach w latach 70., ale jak wszystkie rzeczy w stylu vintage, wraca do mody. Ciasto czekoladowe, śmietana i wiśnie. Nie da się w nim nie zakochać! Gdy rozpocznie się sezon na wiśnie, zaszalej ze świeżymi owocami. Napakuj nim ciasto, ile się tylko da.

1. Nagrzej piekarnik do 150 st C. Nasmaruj masłem i pokryj pergaminem okrągłą foremkę o średnicy 20-21 cm. Przesiej razem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odstaw.

2. W dużej, bardzo dobrze oczyszczonej misce, ubij na sztywno białka za pomocą miksera. W innej misce, utrzyj masło i cukier na jasną, puszystą masę. Ubij stopniowo z żółtkami, następnie wlej mleko i stopioną czekoladę.

3. Dodaj mąkę do masy czekoladowej. Następnie wymieszaj z 1 dużą łyżką białek, aby rozluźnić konsystencję. Dodaj resztę białka i mieszaj, aż połączy się z czekoladową masą. Przelej równomiernie do foremki na ciasto.

4. Piecz przez 50-60 minut, aż patyczek wetknięty w środek ciasta będzie całkowicie suchy. Schładzaj przez 5 minut i wyjmij na kratkę. Pozostaw do ostygnięcia.

5. Aby nasączyć wiśnie, najpierw odłóż kilka do dekoracji, resztę włóż do garnka z cukrem, kirszem lub brandy oraz skórką cytrynową, jeśli jej używasz. Gotuj na delikatnym ogniu do momentu, aż wiśnie zmiękną, ale zachowają swój kształt. Pozostaw do ostygnięcia.

6. W międzyczasie, aby zrobić krem, ubij śmietanę, cukier i ziarenka wanilii na puszystą masę.

7. Za pomocą długiego, ostrego noża, przetnij ciasto na 3 blaty. Skrop każde od strony przecięcia syropem z kirszu z wiśni, aby je nasączyć. Umieść dolny krążek na paterę i posmaruj warstwą ubitej śmietany i poukładaj na niej połowę wiśni. Przykryj środkową warstwą ciasta i powtórz z warstwą kremu i resztą wiśni. Pokryj ostatnią warstwą ciasta. Następnie rozsmaruj porcję kremu na wierzchu i bokach. Przed podaniem udekoruj odłożonymi wiśniami i odrobiną startej ciemnej czekolady.

 


Przepis: Union Jacks

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz jak wykorzystać wiśnie w sałatce.

Składniki

  • 200 g miękkiego masła, plus dodatkowe do natłuszczania
  • 125 g mąki z proszkiem do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 5 jajek, oddzielonych
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g czekolady o 70 % zawartości czekolady, stopionej, plus 50-100 g do podania

 

Wiśnie w syropie

  • 250 g świeżych wiśni bez pestek, lub wiśni ze słoika (odsączonych)
  • 50 ml kirszu lub brandy
  • 3 łyżki cukru
  • starta skórka z 1 pomarańczy (dodatkowo)

 

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru
  • laska wanilii, przekrojona wzdłuż, wydłubane ziarenka
Reklama
Polub nas na Facebooku