Reklama

Wegańskie ciasto z jabłkami

Wegańskie ciasto z jabłkami

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób9 osób Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. i nasmaruj tłuszczem dno 23 cm foremki na ciasto. Roztop cukier i margarynę w rondelku, przelej do przygotowanej foremki. Pokryj jabłkami w plasterkach ułożonymi w jednej warstwie.

2. Połącz mąkę, cukier, sodę i korzenną przyprawę w misce. W innej wymieszaj olej, 180 ml wody, ocet, starte jabłka i skórkę cytrynową. Wymieszaj suche składniki z mokrymi, szybko, ale dokładnie. Dodaj orzechy i wylej całość na warstwę jabłek do foremki. Piecz przez 30 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut i przekręć ciasto wyjmując z foremki.

 

Przepis: Rebecca Rauter

Zdjęcie: Maja Smend

 

Zobacz przepis na tartę z jabłkami.

Składniki

25 g wegańskiej margaryny, plus dodatkowa do natłuszczania

85 g cukru muscovado

3 deserowe jabłka (2 bez gniazd nasiennych i grubo starte; 1 bez gniazd nasiennych i pokrojone w drobne plasterki na wierzch)

180 g mąki

110 g cukru muscovado

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka mieszanki korzennych przypraw

80 ml oleju słonecznikowego

1 łyżeczka octu

skórka z 1 cytryny

85 g orzechów włoskich, posiekanych

Reklama
Polub nas na Facebooku