Reklama

Podwójnie imbirowe ciasto

Podwójnie imbirowe ciasto

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

To ciasto łatwo sporządzić za pomocą robota kuchennego. Ale jeśli robisz je ręcznie, powinieneś posiekać imbir bardzo drobno i upewnić się, że cukier został dobrze utarty z masłem. Jeśli chcesz, możesz nakłuć ciasto patyczkiem i nasączyć je rumem.

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W robocie kuchennym zmiksuj kawałki korzenia imbiru na grubsze kawałki. Przenieś do dużej miski do miksowania i odstaw. Następnie dorzuć masło, syrop cukrowy, ciemny cukier i 4 łyżki syropu imbirowego. Miksuj do uzyskania jasnej, kremowej masy. Następnie dodaj mąkę i przyprawy i ponownie zmiksuj. Dodaj jajka i mleko i jeszcze raz szybko zmiksuj. Wlej mieszankę ciasta do miski z posiekanym imbirem i dobrze wymieszaj.

2. Okrągłą foremkę do ciasta o średnicy 20 cm lub podłużną (20 cm x 10 cm) wysmaruj i pokryj papierem do pieczenia. Wlej mieszankę ciasta, posyp jasnym cukrem muscovado i piecz przez 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Gdyby ciasto zaczęło się za bardzo brązowić, przykryj je folią. Gdy się upiecze, wyjmij z piekarnika i na chwilę odstaw. Następnie przełóż na kratkę, aby ostygło. 

 

Przepis: Anna Jones

Zdjęcie: Myles New

Składniki

8 kawałków korzenia imbiru w syropie, odsączonego, zostawiając 4 łyżki syropu

150 g masła

200 g syropu cukrowego

100 g ciemnego cukru muscovado

250 g mąki z proszkiem do pieczenia

1 łyżka mielonego

1 łyżeczka mielonego cynamonu

2 jajka

200 ml mleka

100 g jasnego cukru muscovado

Reklama
Polub nas na Facebooku