Reklama

Tarta czekoladowo-malinowa

Tarta czekoladowo-malinowa

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Klasyczny deser z kilkoma zapadającymi w pamięć innowacjami, jak pachnący kardamon lub kruche ciasto waniliowe. Ta tarta będzie prawdziwą gwiazdą wieczoru!

1. Do przygotowania ciasta użyj robota (lub  - jeśli masz dużo siły – dużej miski i drewnianej łyżki), by utrzeć masło z cukrem. Dodawaj mąkę, jajka, ziarenka wanilii lub skórkę startą z pomarańczy oraz mleko. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. 

2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wysypanej mąką powierzchni i wyłóż nim natłuszczoną wcześniej masłem formę do tarty o średnicy 27 cm (o głębokości 2,5 cm). Dociśnij ciasto do brzegów formy i nakłuj widelcem. Przykryj ciasto 4 warstwami folii spożywczej i obciąż ryżem lub fasolą. Schłodź tartę przez 1-2 lub 1/2 godziny.

3. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz tartę (z folią i obciążeniem) przez 10 minut. Po tym czasie usuń folię i fasolę lub ryż i piecz przez kolejne 5 minut. Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 170 stopni.

4.Czekoladę rozpuść na parze (w misce nad garnkiem z wrzącą wodą). W rondelku pogrzej mleko i śmietanę z kardamonem. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Utrzyj żółtko z cukrem i szczyptą soli i dodaj do czekolady. Cały czas mieszając dodaj mleko przelewając je przez sito (by pozbyć się kardamonu). Wylej czekoladową masę na tartę i posyp malinami. Piecz przez około 25 minut, by tarta wciąż w środku nie była ścięta. Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia. Chłodną tartę wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem, crème fraîche lub po prostu posyp jeszcze malinami.

 

Przepis: Ginny Rolfe

Zdjęcie: Tara Fisher

Składniki

200 g gorzkiej czekolady 70 proc. kakao

125 ml tłustego mleka

250 ml śmietany kremówki

4 strąki zielonego kardamonu

55 g brązowego cukru pudru

1 duże żółtko

200 g malin (najlepiej czerwonych i żółtych)

cukier puder i  crème fraîche do dekoracji

 


Kruche ciasto:

125 g masła oraz trochę do wysmarowania formy

100 g cukru pudru

255 g mąki pszennej

2 duże żółtka

1 laska wanilii lub skórka z jednej pomarańczy

2 łyżki zimnego mleka

Reklama
Polub nas na Facebooku