Reklama

Tort imbirowo-mandarynkowy

Tort imbirowo-mandarynkowy

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wysmaruj masłem i pokryj papierem do pieczenia dwie okrągłe foremki o średnicy 20 cm. Obierz i pokrój w plasterki świeży imbir i włóż do garnka razem ze 150 g cukru, 150 ml wody i paskami skórki z 1 mandarynki. Wymieszaj do połączenia, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż całość zgęstnieje. Przelej do dzbanka i pozostaw do ostygnięcia. Wyjmij paski skórki.

2. Utrzyj 125 g masła z 200 g cukru na jasną, kremową masę. Po kolei wbijaj jajka. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, mielony imbir i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko metalową łyżką i ostrożnie połącz z maślanką. Wylej masę do blaszek i piecz przez 35-40 min., aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut i za pomocą patyczka ponakłuwaj biszkopt. Polej ostudzonym syropem. Znowu odczekaj 10 minut i przenieś ciasto na kratkę.

3. Utrzyj cukier puder i pozostałe masło na jasną, kremową masę i następnie wymieszaj z serkiem. Zetrzyj drobno skórkę z 2 mandarynek, wkrop trochę soku dla poprawienia konsystencji i smaku. Gdy placki ostygną przetnij je wzdłuż. Umieść jedną wartwę ciasta na talerzu i pokryj polewą. Powtarzaj czynność do uzyskania 4 warstw. Ostatnią warstwę polewy rozsmaruj na wierzchu i bokach ciasta.

 

 

Przepis: Georgie Socratous
Zdjęcie: Laura Edwards

Składniki

  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 350 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 mandarynki
  • 275 g masła, w temperaturze pokojowej 3 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 200 ml maślanki
  • 300 g cukru pudru
  • 300 g kremowego serka
Reklama
Polub nas na Facebooku