Reklama

Biscotti z rozmarynem i pistacjami

Biscotti z rozmarynem i pistacjami

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1.    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, morele, pistacje i rozmaryn.

 

2.    W drugim naczyniu ubij jajko z mlekiem, następnie dodaj do miski. Wymieszaj wszystkie składniki dłońmi, do uzyskania grudkowatego zaczynu, następnie lekko zagniataj przez minutę, aż do ich całkowitego połączenia.

 

3.    Dłońmi zroluj ciasto w wałek o długości ok. 22 cm i umieść na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut lub do momentu, gdy nabierze złoto-brązowego koloru.

 

4.    Po upieczeniu, wyjmij ciasto i pokrój na kawałki o grubości 1 cm. Aby zapobiec kruszeniu, wybierz ostry, ząbkowany nóż. Plastry ciasta ułóż na blasze do pieczenia i ponownie wstaw do piekarnika. Obniż temperaturę do temp. 130 st. C i piecz przez 15 minut. 

 

5.    Wyjmij biscotti z piekarnika i pozostaw na blasze do ostygnięcia.

 

 

Przepis John Waite 
Zdjęcie Adrienne Pitts

Składniki

125 g białej mąki
75 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy
50 g suszonych moreli, grubo posiekanych
80 g pistacji, grubo posiekanych
1 gałązka rozmarynu, drobno posiekana
1 jajko
1 łyżka mleka

Reklama
Polub nas na Facebooku